Щорічно 5 квітня у світі святкують міжнародний день супу. Історія супу настільки стара, як історія кулінарії. У кожної країни свої шедеври цих перших страв. Перлина грузинської кухні - суп харчо, французький гастрономічний тренд - сирний суп з грінками (а ще буябес та цибулевий суп), незмінний символ іспанської кухні - гаспачо, класика японської кулінарії - місо-суп, тайський делікатес - суп том-ян, квінтесенція італійської кулінарної думки - мінестроне, національна перша страва наших східних сусідів - щі. І цей перелік можна продовжувати: Німеччина - пивний суп, Середня Азія - шурпа, Китай - суп з гнізд стрижів (а ще суп з акулячих плавців), Вірменія - хаш, Угорщина - бограч, В’єтнам - суп фо, Еквадор - картопляна юшка локро де папас, Чехія - брамборачка, Азербайджан - довга, Фінляндія - калакейтто, країни Прибалтики та Білорусь - холодник, Бельгія - ватерзой, Нігерія - суп-пюре обе ата, Колумбія - ахіако, Польща - журек, Болгарія - таратор, Шотландія - калленнк-скінк і так далі. Борщ - кулінарний символ України. Палкими шанувальниками страви були письменник Микола Гоголь, імператриця Єкатерина ІІ, балерина Анна Павлова. Українські ЗМІ часто використовують неофіційнний "індекс борщу" (за аналогією "індексу Біг-Мака") для оцінки купівельної спроможності різних валют, а також реальної інфляції гривні. На честь українського борщу було назване невелике містечко Борщів, розташоване на Тернопільщині. Щоосені воно стає центром фестивалю "Борщ-їв". |